Ni Jatove hotele niko neće?

Bez autora
Jul 24 2011

Iako je inicijativa za privatizaciju hotela Slavija u Beogradu pokrenuta još 2005. godine to preduzeće, nekada deo moćne imperije Jat ervejza, još uvek nije našlo kupca, a nije ni poznato kada bi do toga moglo da dođe. Hoteli Slavija izdvojeni su iz Jata 1. juna 2005. godine sa namerom da budu privatizovani. Nakon toga, 29. juna pokrenuta je i inicijativa za privatizaciju ali do danas, iako je proteklo punih šest godina, tender još uvek nije raspisan.Mišljenje Vlade Srbije i resornog ministarstva je da tender za hotele Slavija treba raspisati onda kada se stvore uslovi da se nađe kupac koji je spreman da ponudi realnu cenu za taj objekat.

Ni Jatove hotele niko neće?Iako je inicijativa za privatizaciju hotela Slavija u Beogradu pokrenuta još 2005. godine to preduzeće, nekada deo moćne imperije Jat ervejza, još uvek nije našlo kupca, a nije ni poznato kada bi do toga moglo da dođe.

Hoteli Slavija izdvojeni su iz Jata 1. juna 2005. godine sa namerom da budu privatizovani. Nakon toga, 29. juna pokrenuta je i inicijativa za privatizaciju ali do danas, iako je proteklo punih šest godina, tender još uvek nije raspisan.

U Agenciji za privatizaciju Danasu je rečeno da je mišljenje Vlade Srbije i resornog ministarstva da tender za hotele Slavija treba raspisati onda kada se stvore uslovi da se nađe kupac koji je spreman da ponudi realnu cenu za taj objekat.

- Procena je da u ovom trenutku ne postoji interesovanje kupaca za hotele Slavija. Praksa je pokazala da ne treba praviti tendere po svaku cenu u uslovima kada nema interesenata. Primer je recimo Beogradski sajam. Prema tome, tender će biti organizovan tek onda kada se za to stvore uslovi - objašnjeno nam je u Agenciji za privatizaciju.

Rečeno nam je i to da u ovom trenutku nije moguće reći kada bi do tendera moglo da dođe, ali da ga „sigurno neće biti u toku leta“.

U međuvremenu, hotelima Slavija upravlja država, odnosno nakon izdvajanja iz Jata organizovani su kao Društvo sa ograničenom odgovornošću za hotelske usluge Jat - hoteli Slavija. Direktor hotela je Veselin Jovićević, koji je na tu funkciju došao još u vreme dok su hoteli bili u sastavu Jata a generalni direktor preduzeća bio Aleksandar Milutinović iz Srpskog pokreta obnove

Jovićević za Danas kaže da je u interesu tih hotela da se tender raspiše što pre, odnosno da dobiju kupca.

- Već šest godina država podaje hotele Slavija, ali nikako ne može da nađe kupca. To svakako otežava naše poslovanje. Mi imamo sredstava da održavamo hotel, međutim potrebna su nam sredstva za generalnu rekonstrukciju. U novom delu treba srediti enterijer a u starom objektu neke delove treba potpuno porušiti, a potom ponovo izgraditi. Treba imati u vidu da je prva od tri zgrade hotela Slavija izgrađena daleke 1962. godine, a da je sa 30.000 kvadrata reč o najvećem hotelskom objektu u Srbiji. Privatizacijom bismo dobili mogućnost da modernizujemo i unapredimo veliki hotelski objekat. Zato nadležni moraju da što pre pronađu neko rešenje i omoguće nam nesmetano poslovanje - ističe Jovićević.

On naglašava da i pored svega preduzeće dobro posluje i da je u proteklih šest godina samo prošla završena u minusu ali da očekuje da će u 2011. ponovo biti ostvareno poslovanje u plusu. Naš sagovornik ističe da je potrebno rešiti i pitanje kotlarnice u objektu.

- Naša kotlarnica je veoma stara i veliki je zagađivač na Slaviji. Mi je maksimalno profesionalno održavamo međutim to nije trajno rešenje. Zbog toga smo i zatražili od Beogradskih toplana da nas priključe na svoju mrežu - objašnjava Jovićević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik